Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği
Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği yayınlandı: Rafine şeker adlandırması kaldırıldı.
Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği güncellendi. Tarım ve Orman Bakanlığının konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Avrupa Birliği’nin (AB) ilgili direktifine uyumlu olan Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde, pudra şekerinin ürün özellikleri Kodeks Alimentarius Komisyonunun ilgili standardına uyumlu olarak düzenlendi.
Tebliğde yer alan “Dekstroz veya dekstroz monohidrat, dekstroz veya susuz dekstroz, fruktoz, glukoz şurubu veya glukoz-fruktoz şurubu veya fruktoz-glukoz şurubu ve kurutulmuş glukoz şurubu veya kurutulmuş glukoz-fruktoz şurubu veya kurutulmuş fruktoz-glukoz şurubu” ürünlerin adlandırmalarında ürün adlarını takiben parantez içinde elde edildikleri kaynağın yazılması zorunlu hale getirildi. Bu ürünlerin bir gıdanın bileşiminde bileşen olarak kullanılmaları halinde de aynı şekilde adlandırılmaları zorunlu kılındı. Glukoz şurubu (mısır), glukoz şurubu (inulin) örneğinde olduğu gibi adlandırma yapılacak. Ayrıca pudra şekerinin ürün özelliklerini belirten satırda yer alan dipnotlar da güncellendi.
Ön paketleme yapılmış 20 gramdan az ürünlerde, ürün net ağırlığı etiket üzerinde yer almayabilecek.
İnvert şeker şurubu, invert şeker çözeltisi ve şeker çözeltisinde bulunan invert şeker ve kuru madde miktarı etiket üzerinde belirtilecek.
İnvert şeker şurubu kristal taneleri içeriyorsa etiket üzerinde “kristal içermektedir” ifadesi bulunacak.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31 Aralık 2024 tarihine kadar düzenleme hükümlerine uymak zorunda olacak.
31 Aralık 2024 tarihinden önce etiketlenen veya piyasaya arz edilen ürünler raf ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.